NATURFAGLIGE OVERVEJELSER

 NATURFAGLIGE OVERVEJELSER PÅ BLOGGEN:  Planternes behov: 

Solsikke
Klima, vanding, gødning lysforhold, temperatur mv. man får frøet til at spire ved at have det i fugtig jord ved ca 20 grader og kan sagtens starte med en almindelig plasturtepotte. Når planten er 5-6 cm høje skal de ud af spirepotten og plantes over i en stor krukke med fugtig muldjord. krukkerne skal helst stå ved en temperatur over 15 grader - gerne varmere. lys: det sværeste bliver nok at skaffe tilstrækkeligt med lys den slags, der ligner sollys mest. Vandning: Vandning af planterne: jorden skal holdes fugtig men ikke pladdervåd underskål er vigtig. Gødning: Man kan bruge en færdigblandet gødning med forklaring på blandingsforholdet mellem gødning og vand.
Hvad er et frø? Et frø er det udviklede, modne forstadie til en plante. Frøet består af en frøskal, med en kim og noget frøhvide indeni. Der er ikke frøhvide i alle frø.

- Frøskallen består af moderplantens væv. Den beskytter frøet mod stød, frost, mavesyre, og hvad det ellers kan blive udsat for. På frøskallen kan man ofte se en lille prik. Det er navlen - det sted, hvor frøet sad fast med frøstengen i frugten.

- kimen er det nye plantefoster. Den består af: kimrod, kimknop der bliver til hele skuddet, et eller to kimblade, der ligger mellem kimrod og kimknop. Kim blade kan indeholde næring.

- Frøhviden er næring, som kimen bruger til den første vækst. Frøviden kan bestå af kulhydrat, protein eller olie. Der er ikke frøhvide i alle frø.

Hvad er en plante:
Selvom en plante står stille og sidder fast i jorden, er de faktisk levende. De kan vokse, og de kan på en måde faktisk også trække vejret. De kan også selv lave flere planter og sprede sig. Planter er fx både træer, blomster, græs, buske og mos. Planter er vigtig for os mennesker, for uden dem, kan vi ikke trække vejret. De laver nemlig ilt (den luft vi trækker vejret med). De fjerner også CO2 fra luften, og det hjælper mod forurening.


plantens forskellige dele?
Planter ser meget forskellige ud, men de er faktisk næsten ens bygget op.
Knop: Starten på en ny blomst
Blomst: Danner frø, så der kan komme flere blomster. Lokker insekter til, så pollen kan blive spredt.
Blad: Fanger sollys til planten. Laver vand og luft om til sukker (ved hjælp af sollyset), som  planten “spiser”. Laver også ilt, som vi bruger til at trække vejret.
Stængel: Holder planten stående, så blade og blomster kan komme op mod solen. Giver forbindelse mellem blade og rod, så vandet kan komme op til bladene.
Rod: Holder planten fast i jorden. suger vand og næring op til planten fra jorden. En rod vokser altid nedad eller udad. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

udviklingsprojekt, del 1

Dyrhold - opgave A

Dyrehold - Opgave D og E