Opslag

Viser opslag fra juni, 2022

Hovedet i havet

Billede
Vi var ude ved Åvbæk bugt, hvor vi skulle fange krabber og rejer. Som vi skulle bruge til at lave suppe med og rejemad.  Her er vi ude og fanger rejer og krabber. Efter vi har fanget en del skal vi se hvad vi har fanget. Rejerne bliver derefter samlet for sig selv, og skal bruges til rejemadder. Der bliver snittet spåner, så vi kan tænde et bål. Derefter blev bålet tændt. Vi skære tomater og løg ud, som vi skal bruge i suppen.    Krabberne bliver kogt (de bliver røde, når de bliver kogt) og hældt over i et dørslag. Krabberne bliver herefter skåret over i halve, så man kan bruge dem til suppen. Rejerne koges i ca 30 sek, for at vi kan pille dem. Vi piller rejerne ved at flække halen af først, og så få skallen af. Man kan se, at rognen er forskellige farver på rejerne.

Kort over biotop

Billede
  Skitse over Jørgensgård skov som er vores biotop, hvor den bliver set fra oven.  Man kan se, at der løber et vandløb gennem biotopen. 

Aktiviteter

Billede
Som aktiviteter har vi valgt, at presse blomster, lave fælder med syltetøjsglas og sætte et vildt kamera op Vi har brugt forskellige blomster fra vores biotop som vi gerne vil presse, for at vi har kunne presse vores blomster har lagt planterne ind i forkellige bøger for, at de kunne blive presset.  Billede af ahorn Billede af skov elm  Den anden aktivitet vi lavede var, at vi ville prøve og grave en fælde ned i jorden, som skulle lige en uges tid, for at vi kunne se om der var blevet fanget nogle dyr i fældet. Som vi kunne studere.  Fælden er gravet ned i jorden Vi har fundet et sted, hvor fælden kan graves ned  Den trejde aktivitet vi lavede var, at vi valgte at sætte et vildt kamera op i vores biotop, vi satte kameraet så vi kunne filme over hele vores biotop. For at se om der er andre dyr som lever i biotopen.  Den sidste aktivitet er, at vi gerne vil finde dyrespor og lave et aftryk af dem i gips, vi har planlagt, at vi gerne vil lave den sidste aktivitet efter sommerferien. 

10 dyr

Billede
Vi har været ude og fange forskellige dyr i vore biotop. Vi fandt 8 forskellige dyr, hvor de sidste to dyr vil vi prøve og se om vi kan fange noget på vores vildt kamera. De forskellige dyr vi fandt var: 1. Rød skovsnegl  2. Bænkebider 3. Lundsnegl  4. Regnorm  5. Rød børsteorm 6. Loppe 7. ferskvandstangloppe (lacustris) 8. Balea 

10 planter

Billede
  Her er nogle af de planter, som der er i vores biotop.  Normandsgran 

Dyrhold - opgave A

Billede
 Opgave A Mål for dyreholdet 1. Vælg en bruger/borgergruppe Børn i SFO/indskoling. Vi har valgt denne målgrupper, da det er dem vi har erfaringer med i forbindelse med vores specialisering. Derudover ved vi, at børn i dag befinder sig mindre ude i naturen. Generationerne i dag har et mindre kendskab til naturen end generationerne før dem. Dette er et mønster man har kendt til i flere generationer, og derfor er det vigtigt at lærer børn om naturen, så denne viden ikke går tabt til den næste generation (Bentsen et al., 2009, s. 55). Hvilke behov skal / kan et dyrehold tilgodese? Inddrag den læste litteratur. 2. Hvilke mål er derfor bruger/borger gruppens læringsudbytte? Naturdannelsen kan opdeles i fem elementer. De fem elementer er: materielle, erfaringsbaserede, kognitive, følelsesmæssige og filosofiske.  Ser man på vores målgruppe som er børn i indskolingen, er målene med deres læringsudbytte at de skal have udvidet deres viden omkring arten, samt dens levevilkår. Her vil man befind

Opstart af dyrehold

Billede
Vi har besluttet at vi overtager Congo sneglene i forbindelse med vores dyrehold. Derfor har vi aftalt med Ida, at vi efter sommerferien skal indrette et nyt terrarie til dem, så vi dermed også får den erfaring med.  Udover Congo sneglene vil vi forsøge at fange nogle vinbjergsnegle, dette vil vi gøre ved hjælp af nogle fælder. Vi har også gode muligheder for, at kunne fange dem henover sommeren.   Da der findes meget forskelligt litteratur omkring hvordan Congo snegle skal passes, vil vi finde en metode som vi vil anvende under dyreholdet.  mere informationer om sneglene kommer i et senere indlæg.

Aktiviteter til biotopen

 Vi har snakket om forskellige aktiviteter som vi gerne vil lave i sommerferien og efter sommerferien.  Den første aktivitet er, at fange forskellige dyr. Her vil vi lave nogle fælder i form af kartoffelfælder, syltetøjsfælder. Ved kartoffelfælderne ved vi at vi skal vente en uges tid før at vi kan begynde at se noget i vores fælder, ved syltetøjsglas fælderne skal vi ventet et døgns tid, for at se at kommet dyr i fælden. Derudover vil vi prøve og fange nogle dyr i vandog på land, hvor vi tager en masse forskellige grej med. vi vil så undersøge dyrene, og tage forskellige billeder af dem.  Den anden aktivitet vil vi også lave i løbet af ferien, hvor vi vil bruge de 10 planter vi har fundet, hvor vi vil undersøge dem først og så presse dem.  Den trejde aktivitet kommer til at ligge efter sommerferien, hvor vi vil finde dyre spor, undersøge hvilket dyr det spor tilhøre, og lave en afstøbning af dyresporet.  - senere i forløbet vil der komme et tilsvarende indlæg, hvor aktiviteterne er bl

Skolebigården 🐝🍯

Billede
Skolebigården Vi var på besøg på skolebigården lidt ude for Haderslev. Her blev klassen delt i to hold, hvor holdene på skift skulle ud og se bistaderne.  Vi startede med at blive tilbage, hvor vi skulle prøve at identificere plante vi havde med fra vores biotop, samt planter vi eventuelt fandt derude.  I vores biotop fandt vi følgende 7 planter: Stilk eg Ørnebregne Gråel (rødel) (kær) paderok Skov elm  Normandsgrand Ahorn Da vi skulle besøge bistaderne skulle vi først have dragter og handsker på. Da vi havde iklædt os dette, gik turen om til bistaderne. Her fik vi fortalt hvordan et bistad fungere, og at der imellem det øverste og midterste niveau er en rist som gør at dronningen ikke kan komme igennem, men de andre bier kan.  Herefter gik vi om til et nyt bistad som blev etableret i slutningen af maj i år. Her kunne vi se dronningen. 

Friluftstur 🦟🍁

Billede
Friluftstur På vores friluftstur var vi ude på Bergs plads ved Haderslev sammen med nogle af de andre grupper. Pladsen består af et bålsted og nogle shelter. Efter vi havde fået alle ting fra bilerne og hen til pladsen, gik vi på en tur rundt i området, da en del ikke kendte området. Her så vi både spor fra hjorte, en lille flok dådyr og en skovmår. Videre på vores tur kom vi til Sophies kilde, som er en kilde man kan drikke af. Vandet har dog et højt indhold af jern, og derfor kan mange ikke lide det. Efter turen skulle vi til at tilberede vores mad. Vi skulle lave nogle indbagte pizzaer med tomatsovs, skinke/kylling og ost. Vi startede med at røre dejen sammen så den kunne hæve. Herefter blev tomatsovsen rørt sammen, hvor vi kom noget skvalderkål i, som vi havde fundet i skoven. Da dejen var færdig med at hæve, blev pizzaerne fyldt og formet. Da de alle var formet, blev de tilberedt i en hollænderovn. Efter vi alle havde spist og vasket op, hyggede vi os om bålet og med spil. 

Status på plantehold 15/6 - 22 ☘️🌾🪴

Billede
Onsdag den 15/6 kiggede vi til vores planter for at se hvordan de går med spirer processen.  Her kunne vi se at der var en del som er vokset rigtig godt og nu havde brug for mere plads. Derfor fandt vi nogle større potterplanter og gik i gang med at så planterne om. Vi havde planterne ude i solen en times tid så de kan begynde at vænne sig til solen inden de kommer ud i vores højbede.  Til sidst kiggede vi til vores højbede. Vi vandede bedene og bandt vores radise rundt om pinde så de kan vokse mere oprejst og forhåbentlig ikke knækker.   Derudover var der ikke spærret meget frem, der var kun en lille smule der kiggede meget lidt op af jorden.

Biotoppen skal findes 🔍

Billede
  Vi har været ude og kigge til vores biotop, som ligger i Jørgensgård skov i Aabenraa. Først havde vi valgt en biotop i Tyskland, men det valgte vi at droppe.  Vi kiggede lidt rundt for at udvælge det sted, som vi synes at vi kunne få mest ud af i vores biotop.  Vi har snakket om, hvilke forsskellige aktiviteter vi kunne lave i biotopen fx, fiske og se hvad der er i søen, sætte kartoffelfælder ud, have net med og fange dyr på land og så sætte et kamera op, for og se om der noget aktivitet ved stedet vi har valgt.   Nogle af de planter vi har fundet i vores biotop var: stilk eg, ørnebregne, rød el, kær padderok, skov elm, normansgrand og ahorn. 

Forberedelse til Udefestival

Billede
I dag den 15. juni 2022, skal vi på forbesøg på Fjordskolen, hvor vi vil blive vist rundt så har et indblik i hvordan skolen ser ud og er forberedt til den 31. august skal vi lave vores ude festival på Fjordskolen.  Det vi overordnet vil arbejde med er, at have den åbne dialog med børnene, det skal være visuelt, børnene skal have noget i hænderne og gerne med piktogrammer. Derudover skal der være en overskuelig struktur over det vi laver med børnene. Det kommer til at være vores læringsopfattelse, som bliver baggrund for vores didaktisk planlægning.  Ramme børnenes nærmeste udviklingszone. (Lev Vygotsky) Learing by doing. Grundlaget for erfaringsdannelse. Det skal være meningsfuldt for børnene. (Dewey) have en anerkende tilgang til børnene. Anerkendelse (Axel Honnet) Forbesøg på Fjordskolen  Vi har været på forbesøg for at høre om skolen og dens målgruppe. Her fik vi en rundvisning og så hvilke områder og redskaber der er til rådighed for os under udefestivalen. 

Haver Til Maver 🌾👩🏼‍🌾

Billede
Fredag den 3. juni skulle vi på ekskursion til Fiskbæk Naturskole i Gråsten. Her skulle vi høre mere om Sønderborg kommunes projekt, Haver til Maver.  Vi blev taget imod af Rikke som startede med at fortælle os om undervisningensgang og de praktiske ting som børnene laver ved hvert besøg. Vi fik af vide der er en klar struktur over dagene så børnene altid er klar over hvad de skal.  Efter oplægget gik vi alle ned til et område hvor alle skoleklasser har deres eget stykke jord til brug af køkkenhave. Inden de forskellige klasser skal til at så i køkkenhaverne skal der fjernes ukrudt og lave trampestier. Efter såning skal der fjernes ukrudt som start ved hvert besøg.  Til børnehaveklasserne havde hun sat spande og kapilærkasser op, så de undgik ukrudt og derfor havde nemmere ved at være med.    Herefter skulle vi op og lave fladbrød på bålkomfurene. Vi gik ud i små grupper hvor vi hver havde en vogn med køkkenting og et bålkomfur.  I hver vogn med køkkenting var der billeder af hvilke og